Încă de la începuturi, în culturile mai evoluate, se practicau oratoria, dezbaterea publică. O astfel de activitate oferă celor implicați ocazia de a analiza un lucru, o situație, din cel puțin două unghiuri diferite. Nu există doar negru sau doar alb în viața de zi cu zi, avem mult gri. Nu doar părerea noastră contează sau e de necontestat. Pentru a ne familiariza cu acest lucru, cât și pentru a ne putea pune în ordine ideile și a ne expune argumentele logic și rațional, fără atac la persoană sau atitudine de mahala, am introdus și la serile de tineret astfel de dezbateri.

În luna decembrie 2014, am avut parte de o primă astfel de seară, când cei prezenți au argumentat și contra-argumentat pentru una din cele două teme prezentate. Una se referă la plecarea din țară, detaliată în cele ce urmează.

Emigrarea din România a ajuns un fenomen actual de o mare amploare, în special în rândul tinerilor. Motivele ce stau la baza unei astfel de decizii sunt multiple, dar se remarcă : nivelul de trai mai ridicat, gradul de civilizație, posibilitățile de dezvoltare.

Conform datelor Institutului Național de Statistică, într-un deceniu (2004-2014), procentul emigranților români s-a dublat. Dacă în 2004 populația emigrantă reprezenta 1.18 milioane persoane, pentru 2014 cifrele arată un număr de 2.37 milioane persoane. Pentru 2014, cei ce au emigrat reprezintă 10,6% din totalitatea populației române, conform acelorași date.

În timp ce statele dezvoltate privesc cu îngrijorare fenomenul emigrării, temându-se de cei săraci și needucați pe care România îi “exportă”, România începe să se îngrijoreze la rândul ei. Aceasta, deoarece mare parte din cei ce aleg drumul străinătății sunt din cei cu studii peste medii (universitare și post-universitare), specialiști pe diferite domenii, în special medicii.

Ce ar trebui să facem noi, ca tineri și oameni ce ne dorim călăuziți de Dumnezeu în fiecare domeniu al vieții? Oricât am dezbate ideea, adevărul e că fiecăruia i se potrivește un alt lucru, fiecare are drumul său. Dacă ne-am pus deja problema emigrării, ne putem ruga (este chiar de dorit) și să așteptăm călăuzirea lui Dumnezeu: ne poate vorbi personal, ne poate călăuzi prin împrejurări, prin persoanele înțelepte din jurul nostru (părinți, bunici, frați în credință), prin Cuvântul Său. Dar în toate, să căutăm ca tot ce facem, să fie spre slava lui Dumnezeu : “Şi orice faceţi, cu cuvântul sau cu fapta, să faceţi totul în Numele Domnului Isus şi mulţumiţi, prin El, lui Dumnezeu Tatăl.” (Coloseni 3:17)

Printre argumentele și contraargumentele de luat în seamă, se numără :

PRO : Plecarea din România este o necesitate.

 • Viața din România este grea, salariul minim este de aproximativ 653 lei net (975 lei brut, de la 1 ianuarie 2015), prea mic pentru nevoile actuale. Serviciile se găsesc greu și sunt nemulțumitoare din punct de vedere financiar.
 • Performanța nu e recunoscută, există corupție, avansarea în carieră se face greu sau chiar deloc.
 • În România mulți angajatori nu respectă legea. Angajații nu au deci altă alternativă decât să încalce și ei legea, fără posibilitatea de a obiecta (de exemplu, angajarea la negru, declararea oficială a unui salariu mai mic). În străinătate, lucrurile stau invers. Angajatorii sunt corecți, deci și angajatul va fi corect, fiind astfel și moral în fața lui Dumnezeu.
 • Sistemul educațional românesc este la pământ, la fel și cel sanitar. Pentru o viață decentă, e o necesitate emigrarea într-o țară mai bună, accesul la educație cu tehnologii de ultimă oră. De asemenea, și tratamentele medicale sunt mai inovative în țările dezvoltate.
 • Există specializări în facultățile românești, care nu oferă însă și posibilități de aplicare a cunoștințelor dobândite, ca de exemplu: studiile în domeniul aeronauticii și aerospațial.
 • Birocrația și corupția pun bețe în roate celor care vor să facă ceva, chiar dacă vor să apeleze la programele guvernamentale și europeene, create special pentru tineri și pentru stimularea lor.
 • Biletele de avion s-au ieftinit. Distanțele se parcurg repede, la sume modice. Oricând se poate face naveta acasă, în vizită la cei dragi, chiar și numai pentru câte un weekend.
 • Bisericile românești au început să fie din ce în ce mai libertine. Bisericile de români din străinătate sunt mai conservatoare, deci viața spirituală nu va fi afectată, ba chiar îmbogățită.
 • Cel mai bun mod de a învăța o limbă străină, este în țara unde se vorbește oficial. Având în vedere fenomenul globalizării, trebui să fim în stare să comunicăm (de preferat, în limba acestora) cu oameni din lumea întreagă => se facilitează astfel afacerile și joburile mai bine plătite.
 • Există situații în care e necesară emigrarea: în cazul căsătoriei cu o persoană care locuiește deja în afara granițelor României.

 

CONTRA : Plecarea din România este doar o opțiune.

 • Când alegi să pleci sau nu în străinătate, pui în balanță avantajele materiale oferite și dezavantajele de a avea familia, biserica, prietenii departe; cine se simte în stare să se adapteze unei noi societăți, să își facă prieteni, cine își face bilanțul și alocă bani pentru a vizita orașul natal des, pleacă. Pentru cine contextul familial și cel social contează mai mult decât partea materială, rămâne în țara natală.
 • Oricât de mici par distanțele, pentru a îți permite vizite dese în țară, la costuri reduse (transportatori low-cost), trebuie să fii aproape de orașele ce dețin aeroporturi ce au curse regulate low-cost către România. Ține de opțiunea fiecărui, de cum dorește să își cheltuiască banii obținuți.
 • Este o opțiune pe termen scurt, fie pentru experiențe multiculturale interesante, lingvistice, educaționale, fie pentru experiențe în muncă. Oricând se poate reveni în țară și folosi aici experiența internațională, având astfel mai multe atuu-uri pe piața muncii.
 • Mersul într-o țară străină, în special în cele dezvoltate, permite accesul la tehnologii de ultimă oră, know-how în diferite domenii. Odată însușite/învățate, se poate reîntoarce în țară și aplica cele văzute, îmbunătățind viața semenilor.
 • Performanță se poate face și în România. Sunt multe firme din Occident ce își deschid sucursale în România. Cine este bun în ceea ce face, este oriunde, iar rezultatele vor apărea într-un târziu, chiar și financiare.
 • Sunt mai multe programe guvernamentale, dar și posibilitatea accesării de fonduri europene, ce stimulează tinerii și-i ajută, dacă vor să facă ceva în țară.
 • În ultima perioadă se fac eforturi intense pentru eliminarea corupției.
 • Creștinii ar trebui să îi pună pe primul plan pe cei din jur. În România mai sunt foarte multe de făcut, iar oamenii capabili ar trebui să rămână aici, ajutând la dezvoltarea țării.
 • Plecarea departe de biserică și familie înstrăinează persoanele, răcește relațiile și afectează viața spirituală. Iar asta se realizează înspre rău, de cele mai multe ori.
 • În vest, este știut faptul că bisericile încep să deraieze de la linia trasată de Biblie. Fie sunt astfel de biserici, fie pot chiar să fie inexistente pe o distanță mare și totul duce într-un final la îndepărtarea credinciosului de Dumnezeu. Părtășia cu frații de credință nu poate fi înlocuită de predicile și serviciile divine vizionate pe internet.